Home / aeon doo beograd / Šoljice za razne vrste kafa

Šoljice za razne vrste kafa

Iz kakvih se šoljica pije koja vrsta kafe

Svako od nas ima svoju omiljenu šolju za kafu, malu ili veliku, keramičku ili porcelansku, nije važno kako izgleda, jer de gustibus non est disputandum, odnosno o ukusima se ne raspravlja. Važno je samo da se unutar omiljene šolje nalazi omiljeni napitak –kafa!

Ali, bez obzira na to šta se nama lično dopada, postoje određena pravila koja se kafa služi u kojoj šoljici i njih se profesionalci strogo drže. Sa razlogom! Otkrivamo zašto je važno iz čega pijete svoj omiljeni napitak.

Vrste šoljica za kafu

Espresso

Espresso se služi u specijalno dizajniranoj porcelanskoj šoljici koja se naziva Demitasse. Njen kapacitet je od 60 – 80 ml, a služi se na tanjiriću. Šoljica treba da bude topla, kako bi se aroma kafe bolje osetila. Doncafé Barista Espresso je stvoren pažljivim odabirom najkvalitetnijih zrna robuste i ručno branih arabika Centralne Amerike i Brazila. Ovu kafu karakteriše sveža, slatka, cvetna aroma, prožeta ukusom suvog voća. Intenzivnog je mirisa i daje espresso savršene kreme, svojstvene mešavinama sa dominantnim sadržajem arabike, sto je čini idealnom za latte art.

Macchiato

Tradicionalni makijato (macchiato) se služi u istoj šoljici – demitasse, na tanjiriću, a sadrži 2 doze espressa i penu od mleka.

Cappuccino

Kapućino (cappuccino) se služi u drugačijim šoljicama, čiji je kapacitet 171 ml. Šoljica je obično porcelanska i stavlja se obavezno na tanjirić, na kom je i kašičica za šećer. Veličina ove šoljice odgovara tradicionalnom kapućinu, koji se pravi u razmeri 1:1:1, tačnije 57ml espressa, 57ml mleka zagrejanog parom i 57ml pene.

Kafa za poneti

Ono što većina nas već praktikuje jeste da kupimo kafu za poneti kada ujutro pođemo na posao. Taj prvi gutljaj vruće kafe nas razbudi, oraspoloži, ulepša dan. Ove kafe se služe uglavnom u papirnatim čašama, sa kartonskim obručem koji nas štiti od vreline omiljenog napitka. Ukoliko ne možete da nađete dobru kafu za poneti, jednostavno napravite sebi Doncafé 3 sec 2 1 black, 100% tursku kafu za brzu i laku pripremu, bez dodataka instant kafe. Ova kafa je posebna mešavina arabike i robuste, koja nudi punoću ukusa i fino izbalansirane arome posebno biranih zrna arabike. Sve što je potrebno je da se sadržaj kesice Doncafé 3 sec 2 1 black prelije vrućom vodom, sipate u svoju čašu za poneti i uživate u svom početku dana.

Domaća kafa

Sve vrste domaće kafe se u kafićima služe u posebnim šoljicama za „tursku“ kafu, slične veličine onima za kapućino, a kod kuće, kao što smo rekli na početku, svako ima svoju omiljenu šolju. Važno je samo da nisu od plastike, jer plastika „ubija“ ukus, a i šteti životnoj sredini. Zato su zaposleni u Strauss Adriatic Doncafé-u zbacili svu plastiku iz svojih kafića i kancelarija i za ličnu upotrebu počeli da koriste Eco care čaše, za sve vrste kafa. Ove čaše su napravljene od bio razgradivog materijala koji ne šteti životnoj sredini, jer je 94% materijala biljnog porekla. Budite i vi savesni i čuvajte prirodu, jer nam ona kafu daje!

Izvor- https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/know-how/3135159-iz-kakvih-se-soljica-pije-koja-vrsta-kafe

About srdjan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

petnaest + devet =